20 september 2007

les 21/9

SPREEKWOORDEN EN PRINSJESDAG
We bespreken sommige spreekwoorden die in Taaljournaal staan. Het is lastig met spreekwoorden, want daarvan moet je de betekenis vaak leren. Laten we wat goede raad geven: "nee heb je, ja kun je krijgen!" en "niet geschoten is altijd mis!".
Sommige onder ons hebben ouders of oma's en opa's die wel eens een spreekwoord gebruiken. Kunnen jullie onder reacties zoveel mogelijk van die spreekwoorden sturen?
Silas vertelt ons een spannend verhaal over Dolfje Weerwolfje. Gelukkig bestaan die weerwolven niet echt. Zie zijn boekbespreking onder reakties.
Het woordenschatonderwijs ging over prinsjesdag. Beatrix rijdt in een gouden koets naar het Binnenhof. Ze gaat de Ridderzaal binnen en leest de troonrede voor. In de zaal zitten de ministers van de eerste en tweede kamer. Veel dames hebben gekke hoedjes op. De minister van financien komt in beeld met het koffertje waar de miljoenennota inzit. We sluiten de les af met een quiz met vragen over deze belangrijk dag.
De leerlingen die er waren deze les hebben Tekstverwerken meegekregen als huiswerk. Zij lezen het eerste hoofdstuk en maken de vragen die daarbij horen. Degene die er niet waren kunnen dit niet maken, want zij hebben die boeken nog niet. Zij maken twee bladzijden uit hun huiswerkboekje en bekijken de site http://www.nos.nl/jeugdjournaal/uitleg/Prinsjesdag/Prinsjesdag.htm Denk aan het insturen van de spreekwoorden!

3 opmerkingen:

Carmen de Bruijckere zei

De boekbespreking van Silas ging over Zilvertand. Dit is geschreven door Paul van Loon.
Dolfje en Timmie zitten op een schuur, er komt een man en kijkt in hun tuin. De volgende morgen belt de man aan. Timmies vader doet de deur open. Timmies vader praat met de man en dan wordt Dolfje Timmie en Timmis moeder wakker. Een paar min. later lieppen de man en dolfje op straat toen ze bij de auto kwaamen goide de man hem in een koi en par uuren later vord hei gered.

Anoniem zei

Ik ken mijn Pappenheimers

Anoniem zei

Anne:
eind goed al goed

het geld groeit ons niet op
de rug

er ais de kippen bij zijn